Lei av å miste jobber til useriøse

OPPGITTE: Rørleggermester Ragnar Larsen (til høyre) og muremester Finn Karlsen på Comfort Skøyen i Oslo er leie av at useriøse aktører får fritt spillerom på markedet uten at det får konsekvenser. – Jeg har ingenting i mot konkurranse, det er bare sunt, men det er noe riv ruskende galt når flere av dem vi konkurrerer mot leverer bad som er 200.000 kroner billigere enn oss, sier Ragnar Larsen.
OPPGITTE: Rørleggermester Ragnar Larsen (til høyre) og muremester Finn Karlsen på Comfort Skøyen i Oslo er leie av at useriøse aktører får fritt spillerom på markedet uten at det får konsekvenser. – Jeg har ingenting i mot konkurranse, det er bare sunt, men det er noe riv ruskende galt når flere av dem vi konkurrerer mot leverer bad som er 200.000 kroner billigere enn oss, sier Ragnar Larsen.

TEKST OG FOTO: RUNE MIDTSKOGEN

OSLO: Rørleggermester Ragnar Larsen og muremester Finn Karlsen på Comfort Skøyen i Oslo styrer et godt innarbeidet «badeteam» som består av sju murere, fire rørleggere og en tømrer.

Den Godkjente våtromsbedriften leverer rundt 70 bad årlig, og de er svært opptatt av å levere skikkelig arbeid. Samtlige på badeteamet er kurset i Byggebransjens våtromsnorm, og i tillegg er de butikkansatte godt utdannede og fulle av kompetanse.

– Vi er heldige som har så mange dyktige ansatte, og har aldri trengt å søke etter folk, sier Finn Karlsen.

Ønsker søknadsplikt

Bedriften er solid, og leverer mange spennende prosjekter. Men utviklingen i området hvor de arbeider har vært alt annet enn positivt.

– Jeg har ingenting i mot konkurranse, det er bare sunt, men det er noe riv ruskende galt når flere av dem vi konkurrerer mot leverer bad som er 200.000 kroner billigere enn oss. Men så ser vi også hvordan det går; flere besøker vi etter en stund for å rette opp arbeidet som er blitt gjort. Jeg slutter aldri å bli overrasket over det jeg ser. Det er fryktelig og har ingenting med håndverk å gjøre. Mange bad kan se fine ut, men grunnarbeidet er fryktelig, sier faglig leder Ragnar Larsen til Fagrådet for våtrom.

Les også: Fagrådet med i nordisk samarbeid

Rørleggermesteren får bekreftede nikk fra kollega, daglig leder og murmester Finn Karlsen. Sistnevnte er klokkeklar på at myndighetene bør re-innføre søknadsplikt eller registreringsplikt for bygging av våtrom.

– Det er ubegripelig at ikke myndighetene ser og forstår dette. Det er ville tilstander der ute, og mange kunder blir svindlet som følge av at de får levert et produkt som ikke holder mål. Da det har gått opp for kunden hvor ille det er, så er de som har utført jobben borte vekk. Med søknadsplikt eller registreringsplikt hadde vi luket ut de useriøse aktørene. Jeg har forståelse for at det vil være en del innkjøring og jobb med innføringen av dette, men det må forenkles og effektiviseres.

Tar betalt for befaring

Fagsjef i Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud er enig med Finn.

– Fuktsikkerheten er i plan- og bygningsloven definert som viktig og kritisk område. Fagrådet for våtrom ønsker også registreringsplikt på våtrom, sier Grimsrud.

Les også: Derfor er vi Godkjent våtromsbedrift

– Det er helt greit at vi mister jobb til seriøse konkurrenter, men det er fryktelig leit å se at på de useriøse aktørene kan holde på uten at vi kan foreta oss noe. Samtidig syns vi også synd på de som har havnet i uføre, og vi ønsker å hjelpe til slik at de får et funksjonelt bad. Kunnskap og kompetanse koster. Vi bruker store ressurser på kursing og videreutdanning for at vi skal tilby kundene det beste. Vi ønsker at kundene skal være fornøyde og det er en selvfølge at vi skal levere et skikkelig produkt.

– Hva er det kundene er mest opptatt av når det skal bygges nytt bad?

– Det varierer. Noen kjenner til BVN, membran og rør-i-rør, mens andre, spesielt eldre kunder, er opptatt av at håndverkerne snakker norsk. Mitt inntrykk er at mange ikke vet stort om bad, men overlater alt ansvar til oss, sier Ragnar.

Les også: Leverer 1000 takstrapporter årlig

– De aller fleste betaler uten å spørre. Vi bruker mye tid på befaring, og gjør en grundig jobb. Dessuten er tilbudet vi presenterer på en måte eksklusivt, og vi ønsker ikke at alle skal få tilgang til dette. Tilbudet kunden får er så komplett, at det eneste som mangler er såpe og håndkle. Derfor tar vi betalt for dette arbeidet. Dette tror vi også vil bidra til å luke ut de useriøse aktørene som er ikke opptatt av god planlegging og oppfølging, sier Finn Karlsen.

Ønsker du å komme i kontakt med oss?