«Det er ikke reklamen på bilen som er avgjørende. Det er jobben du gjør»

PÅFYLL: Rørleggermester Douwe Egil Opstad er 70 år, men fortsatt yrkesaktiv. Nylig deltok han på oppfriskningskurs i Byggebransjens våtromsnorm. Foto: Rune Midtskogen, Fagrådet for våtrom
PÅFYLL: Rørleggermester Douwe Egil Opstad er 70 år, men fortsatt yrkesaktiv. Nylig deltok han på oppfriskningskurs i Byggebransjens våtromsnorm. Foto: Rune Midtskogen, Fagrådet for våtrom

TEKST OG FOTO: RUNE MIDTSKOGEN

HOBØL: Den erfarne mesteren deltok på et oppfriskningskurs i Våtromsnormen i mars, i regi av kursarrangør Cato Holm i SMB-utvikling.

Douwe gjennomførte modul 1 og 2 i Våtromsnormen i 1997 og 1998.

– Jeg husker fortsatt mye fra de første kursene, men det var fint å få en gjennomgang. Det var interessant og lærerikt. Personlig mener jeg rørleggeren burde og kunne tatt en større del av jobben ved bygging av et våtrom, sier rørleggermesteren til Fagrådet for våtrom.

Aldri angret på valget

Vi møter 70-åringen på hjemmekontoret i boligen i Hobøl, som ligger en times kjøretur fra Oslo. Douwe, som driver rørfirmaet Ringvoll VVS AS, er fortsatt yrkesaktiv. Han har få problemer med å fylle dagene.

Les også: Lei av å miste jobber til useriøse

– Selv om jeg snart blir 71 år, sitter det i fingrene. Jeg syns det er veldig morsomt og har aldri angret på at jeg valgte å bli rørlegger. Det er ikke reklamen på bilen som er avgjørende. Det er jobben du gjør. Jeg er heldig som har så mange faste kunder, men det har ikke kommet av seg selv: Det ligger mange års hardt arbeid bak, sier han.

Daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Karlsen, er imponert over Douwe.

– Det å se viktigheten av å være trygg på riktig kompetanse i en alder da de fleste praktiserer pensjonisttilværelsen står det respekt av, sier han.

Satser på uavhengig kontroll

Douwe startet for seg selv i 1973, og drev firma med flere ansatte i to perioder.  Mesterbrevet fikk han i 1980. De siste årene har han drevet firma alene.

– Jeg har bygget mange bad i løpet av alle disse årene, og vi var tidlig ute med å bruke rør-i-rør. Men i de senere årene er jeg blitt mer interessert i varmebiten. Om et par års tid vil jeg nok slutte som rørlegger for å satse mer på uavhengig kontroll. Men alt avhenger av helsa.

Han tar en slurk kaffe før han fortsetter.

– Det er viktig med fagstolthet, gjøre skikkelig jobb og følge opp kunden, sier Douwe Egil Opstad.

Ønsker du å komme i kontakt med oss?