Med fokus på det våte element - Verdens vanndag 2019

Vår viktigste ressurs!
Vår viktigste ressurs!  Foto: Anne-Sofie Tjerbo

TEKST OG FOTO: Anne-Sofie Tjerbo

Tenk deg en fottur i den norske fjellheimen en stekende varm, solfylt sommerdag. Se for deg brusende fosser eller en klukkende fjellbekk med iskaldt, friskt kildevann der du kan ta deg en pust i bakken, vrenge av deg fjellstøvlene et øyeblikk og avkjøle de svette føttene dine - etter å ha slukket tørsten.

Og forestill deg en skikkelig guffen novemberdag med sludd, slaps og søle - endelig hjemme etter en ekstra strevsom dag på jobben.
Kjenn på følelsen av å senke den slitne skrotten din ned i et badekar fullt av deilig, varmt vann,- med boblende skum – og kanskje til og med et aldri så lite glass balanserende på sidelinja… Bare sånn for helsa og velværets skyld…
Vi bor i et land hvor vi har disse mulighetene. Et fantastisk land hvor alle har full tilgang til verdens viktigste ressurs, som faktisk ikke er olje, men rent vann!

Selv om vi i Fagrådet for våtrom i det daglige er mest opptatt av å ha vårt på det tørre, velger vi i dag å sette fokus på det våte element. 22. mars er nemlig FNs internasjonale vanndag – med tema for året: «Leaving no one behind». FNs bærekraftsmål 6 slår fast at alle mennesker, uansett sosial status, rase eller andre forhold, innen 2030 skal ha tilgang på rent drikkevann og tilfredsstillende sanitærforhold. Pr. i dag er dette beklageligvis en realitet kun for et mindretall. Til tross for at jorda vår ofte betegnes som «den blå planeten» er det et faktum at mangel på rent vann, eller vann i det hele tatt, er i ferd med å bli en av klodens største utfordringer, og at en stor del av de som bebor den ikke får tilfredsstilt livsviktige behov. Derfor dør flere millioner mennesker som en følge av vannmangel og sykdommer grunnet for dårlig vannkvalitet hvert år.

Vi i Fagrådet for våtrom syns arbeidet til FN på dette området er uhyre viktig, og ønsker å være med og markere verdens vanndag. Vi gjør det med å minne om hvor grunnleggende heldige vi er her på berget, og ved å komme med en enkel oppfordring til alle: Ta deg tid til å stoppe opp et aldri så lite sekund og bare nyt følelsen over å bo i et land hvor det sildrer, renner, fosser og drypper friskt vann nær sagt overalt, hvor vi kan tillate oss å klage over litt for mange regnværsdager og tappe rent drikkevann rett fra springen med den største selvfølgelighet. For det er faktisk ren luksus.

Dersom du føler for å gjøre litt mer enn som så, er dette selvsagt også en finfin dag å sette fokus på eget vannforbruk, og spare noen liter der det er mulig. Det trenger ikke nødvendigvis å handle om mer enn å ta noen små grep i hverdagen; som å fylle vaskemaskinen helt full før du trykker på startknappen, å sjekke at ingenting står og drypper, eller å ikke la vannet renne unødvendig. Hver liter vi sparer vil være gunstig både for miljøet og lommeboka.

Og fortsatt er det jo faktisk sånn at mange bekker små blir til en stor å…

Ha en flott vanndag!

Ønsker du å komme i kontakt med oss?