– Bruk vannbåren gulvvarme på badegulvet

KLAR TALE: Sjefen for Armaturjonsson, KJell Bernt Kalland, er ihuga fagmann. Og vet hva han snakker om.
KLAR TALE: Sjefen for Armaturjonsson, KJell Bernt Kalland, er ihuga fagmann. Og vet hva han snakker om.

Tekst og foto: Johnny Almvang

Oslo: I disse grønne «oljefri 2020»-tider velger mange bergvarmepumper og solkollektorer for å få varmt tappevann og romoppvarming. Ofte må radiatorene erstattes med gulvvarmesløyfer, fordi dette tillater lavere vanntemperatur i systemet. Noe som passer bra for varmepumpen.

Armaturjonsson er en kjent aktør i bransjen og leverer ikke bare det kjente Sanipex-systemet, men også fordelerskap for montering i våt sone for RIR på bad, og alt du trenger for vannbåren gulvarme, det kjente Arjonfloor.

Dokumentert lang levtid

Når huseier er i gang med miljø- og klimavennlige nye, lune gulv, ta badet i samme slengen. Og bruk vannbåren varme, da det er det beste alternativet, både av miljøhensyn og komforthensyn, mener sjefen for Armaturjonsson, Kjell Bernt Kalland:

– Mange har fått inntrykket av at vannbåren varme er dyrt, og det er nok fordi vår bransje er veldig flink til å komplisere de tekniske løsningene i kommunikasjonen med kunden. Miljøaspektet dekkes inn ved at man er fleksibel i valg av energikilde. Man kan benytte vind, sol, varmepumpe, fjernvarme etc., hva som helst som kilde. Jeg vil også legge til levetid på vannrør kontra el-kabler eller matter. Vannrørene skal ha en dokumentert levetid på minst 50 år, og med, tillat meg litt reklame; Arjonfloor, kan sågar kuplinger, fordelere og annet utstyr gjenbrukes. Det er naturligvis heller ingen elektromagnetisk stråling fra et «vanngulv».

Les også: – Takstmenn har selv skyld i konfliktnivået

Miljøforkjemper Kalland går på autopilot retning Paris-konvensjonen i sitt framsnakk av vannbåren varme på badegulvet. Og mener rett og slett at el-kabler ikke bidrar til en bedre verden.

Kritisk til TG-prisene

Han hevder at badets vannbårne sløyfe får trivsel-lunk om sommeren, selv om resten av gulvene i norsk tropesommer kjører fri-kjølevann.

Ved nybygg høres dette enklere ut enn ved rehab. Vi spør likevel ikke om Kjell Bernts mening om hvorvidt det er mulig å legge lavtbyggende «kompakt» vannbåren gulvvarme oppå det gamle flislagte elkabelanlegget, men velger heller å la dette være NerdNøtta* denne gang. 

Derimot utfordrer vi Armaturjonsson-sjefen med utgangspunkt i hans premiss om at vannrørene skal ha dokumentert levetid 50 år. Kallands svar vil nok trigge en respons fra flere lesere!

Les også: AF gruppen bygger færre bad med baderomskabiner

Dette krever vel en Sintef-Byggforsk-Teknisk-Godkjenning? No problem, eller?

–  Vel, vi synes jo at TG-er er dyrt, spesielt med tanke på hvor lite etterspurt den er hos våre kunder. Om markedet virkelig hadde etterspurt disse, så hadde prisen vært helt OK. Det forundrer meg stadig vekk at store byggherrer i det hele tatt ikke legger vekt på den miljødokumentasjon som ligger i en TG, ei heller fokus på levetid, gjenbruk etc. Det kan være at de tror de legger vekt på det, men i den grad de etterprøver dokumentasjonen i TG, så tror jeg de gjør det i svært liten grad. Synd, sier Kjell Bernt.

 

PS: Saken ble første gang publisert i det digitale nyhetsmagasinet 1:50. Et magasin for Godkjente våtromsbedrift. 

Ønsker du å komme i kontakt med oss?