Oslo: Håland bygger mange bad i Lillesand-området hvor han er bosatt.
– Jeg har alltid vært opptatt av å levere skikkelig håndverk. Kundene skal være fornøyd. Det er det jeg lever av, sier den blide maleren til Fagrådet for våtrom.
Håland begynte i læra i 1987 – og ni år senere startet han opp for seg selv. I dag driver han enkeltmannsforetaket Jostein Håland med tre ansatte, hvorav to malere og en flislegger.
– Jeg bruker veldig mye Tarkodry når vi bygger bad, og spesielt i 2. etasje. Dette er etter min mening den beste membranen for gulv og vegg. Den kommer i en bredde på 2 meter, er enkel å legge og du slipper brudd i våtsone, hjørne- og slukmansjett og kampbånd. Skulle du ha behov for å ta opp en flis, kan du enkelt gjøre dette uten å bekymre deg for at du «punkterer» membranen. Et robust produkt, forteller Håland, som legger til at de bruker sparkelpumper ved sparkling av våtromsgulv.
47-åringen er håndverker til fingerspissene, og er glad i faget. Han prioriterer kursing for å holde seg oppdatert. Snart blir han også Godkjent våtromsbedrift.
– Flere kunder begynner å bli oppmerksomme på Våtromsnormen og BVN. Jeg mener det er viktigere med våtromsertifikat enn mesterbrev for de som jobber med bad, sier maleren til Fagrådet for våtrom.
– Mesterbrev er et av inntakskravene vi har for inntaket av Godkjent våtromsbedrift. Mesterutdanningens innhold gir bedre bedrifter - det ser vi klart i forhold til reklamasjonssaker vi jobber med, sier daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Karlsen.
– Jeg leverer alltid skriftlig tilbud, og tar aldri lenger noe for gitt. Det er slutt på den tiden da du kunne shake hender over en kopp kaffe hjemme hos kunden. Det er andre tider nå, ikke minst hva gjelder HMS. Vi har mange jobber for det offentlige – og her må du følge reglene - og litt til, sier han.
Maleren bygger bad med våtromsplater og flis.
– Min erfaring er at de som skal bygge to bad, velger flis på hovedbadet og våtromsplater og vinyl på bad nummer to. Plater og vinyl har vært pop i mange år, sier Jostein Håland.