OBOS stiller krav til BVN

MYE ANSVAR: Gruppeleder for Oslo-avdelingen til OBOS Prosjekt AS, Vidar Hellstrand (50), er leder for en gruppe med 18 mennesker hvor alle er kurset i Byggebransjens våtromsnorm. – BVN har høy status i miljøet, sier Vidar.
MYE ANSVAR: Gruppeleder for Oslo-avdelingen til OBOS Prosjekt AS, Vidar Hellstrand (50), er leder for en gruppe med 18 mennesker hvor alle er kurset i Byggebransjens våtromsnorm. – BVN har høy status i miljøet, sier Vidar.

Tekst og foto: Rune Midtskogen

Oslo: – Vi kan leve med at ikke samtlige arbeidere på prosjektene har gjennomført kurs i Byggebransjens våtromsnorm, men faglig leder skal ha modul B. Hovedgrunnen til at BVN legges til grunn i våre prosjekter er at vi ønsker badene som blir bygget skal være robuste og tette, og det får vi med å bygge bad etter BVN. Det finnes ikke noe bedre verktøy i dag enn BVN, sier gruppeleder for Oslo-avdelingen til OBOS Prosjekt AS, Vidar Hellstrand (50), til 1:50.

BVN med høy status

VVS-ingeniøren har jobbet i OBOS siden 2008, og før den tid flere år i SINTEF Byggforsk. Kort oppsummert: 50-åringen kan faget, BVN – og er opptatt av at arbeidet som gjøres ute i felt blir gjort på en skikkelig måte.

– Jeg lærte mye under tiden i SINTEF Byggforsk, og er stor tilhenger av BVN. Jeg har hatt en viss påvirkning i forhold til bestemmelsene som er gjort på huset om at det stilles krav til bruk av BVN i regi av våre prosjekter… BVN har høy status i vårt fagmiljø.

Les også: Derfor bør du kontraktfeste BVN

Han smiler. Det har den blide VVS-ingeniøren til vane å gjøre.

1:50 møter Vidar i hans andre hjem; på hovedkontoret til bolig-giganten i Kværnerbyen i hovedstaden. 50-åringen legger ikke skjul på at han jobber mye, men det må også kanskje til da han er ansvarlig for Oslo-avdelingen med 18 ansatte som hele tiden har flere prosjekter gående.

Langvarig kvalitet

Og forresten: Samtlige på Vidars avdeling er kurset i Byggebransjens våtromsnorm.

I Oslo og resten av landet reises det ene OBOS-bygget etter det andre. Men bygg krever også vedlikehold og oppdatering med tiden. Og det er her datterselskapet OBOS Prosjekt kommer inn.

Les også: Ønsker meldeplikt på våtrom

– Vi erfarer at noen aktører i entreprenørbransjen kommer med tilbakemeldinger om at de er fornøyd med at de ikke har noen reklamasjoner etter femårsfristen er utløpt. Vi ønsker at badene som bygges skal holde i 15-30 år. Vi firer ikke på kravene ved at badene skal bygges etter BVN, og tar også stikkprøver underveis i prosjektene. Selv om vi vet at entreprenøren har levert mye bra tidligere, kan alle prosjekt variere fra gang til gang. Det er personavhengig, forteller Hellstrand.

Alle positive til BVN

Han tar en slurk kaffe.

– Er ditt inntrykk at mannen i gata vet hva Byggebransjens våtromsnorm står for?

– I større grad enn tidligere. Når vi i dag gjennomfører beboermøter og generalforsamlinger og forteller at de badene blir bygget etter BVN, er det mange som har hørt om det og tror det er et myndighetskrav. Når vi forteller hvordan dette egentlig henger sammen er det mange som blir lettet og glad for at vi velger denne løsningen, sier han.

– Men jeg har til gode å oppleve at entreprenøren ikke ønsker å bygge etter BVN. Som oftest blir resultatet veldig bra, men vi er nøye med å gå igjennom viktige detaljer med utførende før oppstart. Nå er rehab-prisene på vei opp igjen etter en tid med for stort prispress på jobbene. Vi ønsker at prisen skal være så gode at aktørene på markedet tjener penger på jobbene og overlever, sier Vidar Hellstrand.

 

PS: Saken sto først på trykk i det digitale nyhetsmgasinet 1:50. Magasinet sendes kun ut til Godkjente våtromsbedrifter. 

Ønsker du å komme i kontakt med oss?