Med blikk for rørfaget

SERIØS KAR: Danske Jens Petter Sidelmann tar kompetanse på alvor. 49-åringen har mesterbrev og A og B-sertifikat i BVN. Foto: Rune Midtskogen, Fagrådet for våtrom
SERIØS KAR: Danske Jens Petter Sidelmann tar kompetanse på alvor. 49-åringen har mesterbrev og A og B-sertifikat i BVN. Foto: Rune Midtskogen, Fagrådet for våtrom

HJELLUM: – Jeg har alltid vært opptatt av kompetanse. Jeg tok tidlig mesterbrev, og har A og B-sertifikat i BVN. Nylig ble jeg Godkjent våtromsbedrift. Jeg opplever at kundene blir mer opptatt av at håndverkeren skal ha kompetanse. Jobben skal gjøres skikkelig, sier Jens Peter Sidelmann til Fagrådet for våtrom.

Tverrfaglig utdanning

Den 49 år gamle rørleggermesteren er opprinnelig fra Danmark, men flyttet til Hjellum utenfor Hamar i 1997. I flere år var han ansatt som blikkenslager og rørlegger i flere lokale bedrifter før han startet opp Sidelmann VVS AS i 2007.

Den Godkjente våtromsbedriften har ingen ansatte.

I Danmark er rørleggerutdanningen lagt opp annerledes enn i Norge. Da Jens Peter var ferdig utdannet hadde han tittelen «Blikkenslager og VVS-montør». Derfor ble også Fylkesmannen koblet inn da han skulle ta mesterbrevet.

– Det var litt styr en periode, men det ordnet seg. Jeg trengte uttalelser fra tidligere arbeidsgivere innen rørfaget, for å få lov til å ta mesterbrevet siden jeg hadde blikkenslager-bakgrunn fra Danmark.

Les også: Er det lurt å kontraktsfeste Våtromsnormen?

Han tar en slurk kaffe. Og fortsetter:

– Utdanningen i Danmark var veldig tverrfaglig og lærerik. Det var et intensivt fireårlig utdanningsløp, hvor vi kombinerte skole og jobbing. Tverrfagligheten har jeg i ettertid satt spesielt stor pris på.

Skryter av Våtromsnormen

Fagrådet for våtrom møter den smørblide dansken utenfor naboens hus hvor han er i sluttfasen med å ferdigstille et bad. 49-åringen bygger mye bad i lokalmiljøet, og skal ha seks bad ferdig i løpet av sommeren.

– Våtromsnormen er veldig bra. Jeg bygger bad etter Våtromsnormen så langt det lar seg gjøre. Noen ganger kan det være at de involverte, som jobber på badet, ikke altid har den nødvendige kompetansen, men så gjør jeg oppmerksom på avvikene og får kunden til å skrive under på at dette er informert. Bad er spennende, og det er morsomt å møte kunder. De lytter til det jeg sier, smiler han.

Les også: Bygger flere hundre bad i året

Det har ikke bare vært enkelt å starte opp for seg selv på en liten plass. Men de siste par årene har det løsnet.

– Jeg kunne nok vært mer aktiv og jobbet mer, men penger er ikke alt. Jeg kjenner at jeg blir eldre og liker å gjøre andre ting enn bare å jobbe, sier Jens Peter Sidelmann.

Ønsker du å komme i kontakt med oss?