Norske Byggeklosser III: En skrekkfilm?

Daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Karlsen
Daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Karlsen

I alle bransjer og yrker ser vi at det foregår merkelige og fordyrende aktiviteter. Noen regelstyrte, andre anbudsstyrte. Også i vår egen byggebransje. 

Vi leser og hører om nye skrekkhistorier nesten daglig: Bygget raser, broa kollapser under vekt av snø og betong. Heisene står, toalettene lekker. Taket også, på grunn av membrankluss. For ikke å glemme badekabinene. Advokatene har gode dager, og byråkratene «ser meget alvorlig på hendelsen».

Les også: Klikk her for å melde deg på Våtromsdagene 6-7 september

Hva er det egentlig som skjer der ute? Og hvorfor? Jeg kommer med noen betrakninger:

Er det innafor å ha lover og regler med åpninger, smutthull og fortolkningsmuligheter i den grad vi har det nå? Der det er skapt mulighetsvinduer som i en Sveitserost for kjappe løsninger og profitt gjennom Blårussfokusering på pris, kreativ tolkning av forskrifter, mangel på teknisk kontroll og redsel for å tråkke EØS på tærne.  

Basis for at sånt skjer er selvsagt at markedskreftene trumfer kvalitet og kompetanse.

Kvadratmeterprisene, særlig i bolig-Oslo, er stigende, og passerte i april 2018 en snittpris per m2 på 67. 000 kroner. «Leiligheter» på 14m2 selges for rundt 2 millioner. Og Tromsø henger ikke langt etter.

For ikke å snakke om bryggekantleiligheter i Fredrikstad og Tønsberg. Som Siv sier det: Nå går Norge så det griner.

Hvem trenger da å tilby ærlig og skikkelig håndverkerkvalitet bygget med dokumentert kompetanse når det er billigere og «godt nok» med innleide EØS-borgere, outsourcing og ansvars-diffuserende under-underleverandør-kontrakter.

Blant bisarre utslag av markedskrefter vs. TEK17, hører vi historier om kjøkken og soverom uten vinduer, gangsoner alias kjøkkengulv, himlingshøyde for kortvokste, våtrom uten sluk, og selvsagt klassikeren, våtrom med sluk som det høyeste punkt. Nytt, for oss, er at sokkelskuffer ikke er en tilvalgsopsjon «fordi det ikke legges parkett under kjøkkenseksjonene».

Det åpnes altså ikke for «tilvalg av parkett som åpner for tilvalg av sokkelskuffer». I et nytt 200 leiligheters bygg med m2pris ca. 65.000 kroner. Et stykke med tog nordøst for Bjørvikas drømmeboliger.

Markedet styrer. Men noen må styre markedsreglene. Per dags dato er det ikke på skinner.

 

God sommer!

 

PS: Kommentaren sto på trykk i i siste utgave av det digitale nyhtesmagasinet 1:50 - et magasin for Godkjente våtromsbedrifter. 

 

 

Ønsker du å komme i kontakt med oss?