OSLO: Til daglig jobber Geir Hansen som advokat hos advokatfirmaet Leiros & Olsen AS i Grensen i Oslo sentrum. Han har jobbet som advokat siden 2009 – men har også fagbrev og mesterbrev som anleggsgartner.
Advokatfirmaet har sine spesialfelt innen personskader, trygderett, forsikringsrett og fast eiendom. Innenfor fast eiendom har advokatene jevnlig saker som omhandler mangler eller skade på våtrom i forbindelse med håndverkertjenester, eierskifte eller forsikringsoppgjør.
Perfekt kombinasjon
Fagrådet for våtrom møter den blide nordlendingen på kontoret. Vi nyter en kopp kaffe. Som tidligere håndverker, er Hansen engasjert i faget.
– Faglig oppdatering og videreutdanning er viktig for å ha riktig kompetanse i takt med utviklingen. Jeg har gjennomført grunnmodul og modul A og B i BVN. Modul A er gjennomført med godkjent praksis som tømrer. Det var et veldig bra kurs med sterkt, faglig innhold, og det dukket opp mye nytt og mange problemstillinger jeg ikke var klar over. Våtrom er et viktig fagområde, fordi feil utførelse kan få store, økonomiske konsekvenser for den som rammes, sier Hansen.
Les også: Disse er eksperter på lokal utbedring
– Advokaten som tetter våtrom - og landets første som har praktisk våtromserfaring med modul A og B. Nå blir det liv i rettsalene. Og ikke nok med det; kanskje landets domstoler lærer å bygge bad! Dårlig utførte bad har fått sin egen vokter, sier kursarrangør og daglig leder i SMB Utvikling AS, Cato Holm, til Fagrådet for våtrom.
Hansen er bosatt i Asker. Fra 1986 til 2002 arbeidet han i bygg- og anleggsbransjen - primært som anleggsgartner de første årene. I 2003 startet han fulltid på jusstudiet og fullførte dette i 2008.
– Alt ved studiet var ikke like spennende, men jobben som advokat er noe helt annet. Det er en utfordrende og spennende hverdag med stadig nye problemstillinger som må løses, og har klare paralleller til håndverksyrket. Bakgrunnen jeg har som håndverker, kombinert med våtromskurs, er gull verdt. Jeg forstår byggetekniske problemstillinger, korrekt utførelse og fagterminologi. Dette kommer svært godt med når jeg arbeider med eiendomssaker, og da selvsagt også ved problemstillinger knyttet til våtrom. Det blir et verktøy for å kunne gi best mulig råd til våre klienter.
Tilhenger av tredjepartskontroll
– Dessverre oppstår det mange konflikter i forbindelse med fast eiendom. Problemstillingene er mange og omhandler eksempelvis dårlig utført håndverk, samvittighetsløse selgere som forsøker å skjule mangler og ikke minst kjøpere som har overdrevne forventninger til det de har kjøpt. Legg til forsikringsselskaper som er mest opptatt av å verne om egne interesser og takstmenn som er lojale til den som betaler for oppdraget, så er det lett å forstå at grunnlaget for konflikter er mangfoldig. Alle kan gjøre feil, men det er ikke greit når enkelte forsøker å skjule disse eller fraskriver seg alt ansvar som første reaksjon når det reklameres.
Hansen er engasjert. Han fortsetter:
– Selv om håndverksbransjen gjør en innsats for å rydde i egne rekker, så er det fortsatt vanskelig å komme til livs en stadig strøm av aktører som jobber mer eller mindre på siden av hva som er lovlig eller akseptabelt. Det slurves mye blant håndverkere, også på våtrom. Dessverre gjøres det fortsatt mange graverende feil, og jeg ser ingen bedring i sikte uten at det iverksettes målrettede tiltak mot dette. Feil som blir begått koster samfunnet vanvittig mange penger. I tillegg belaster det rettssystemet. Mye kunne nok vært unngått med en form for tredjepartskontroll, men dette vil selvsagt også koste penger. Totalt sett tror jeg likevel det vil lønne seg. Bransjen trenger bedre kontroll og rutiner. Men det er heldigvis mange dyktige håndverkere også, sier Geir Hansen.