Rådene håndverkeren bør følge

GODE RÅD: Fagsjef i Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud, mener mange håndverkere er blitt flinkere til å tenke før de gjør. Foto: Rune Midtskogen, Fagrådet for våtrom
GODE RÅD: Fagsjef i Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud, mener mange håndverkere er blitt flinkere til å tenke før de gjør. Foto: Rune Midtskogen, Fagrådet for våtrom

TEKST: RUNE MIDTSKOGEN

OSLO: Fagsjefen i Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud, har 40 års erfaring fra håndverksbransjen, hvorav de siste 15 årene med mye fokus på våtrom. Han mottar daglig henvendelser fra håndverkere og forbrukere.

– Mange håndverkere er blitt flinkere til å tenke før de gjør, men fortsatt er det dessverre noen som ikke planlegger godt nok. Husk: Planlegging er roten til alt godt. Det samme gjelder skikkelig jobb første gangen, sier Bjørn Grimsrud til Fagrådet for våtrom.

Les også: Slik velger du riktig membran

– Det er veldig bra at mangetar kontakt med oss for å søke tips og råd, bare fortsett med det. Men vi registrerer at det er fortsatt for få håndverkere som er flinke til å planlegge og bygge for tilgjengelighetskravene, både med hensyn til maks terskelhøyde og nødvendige spikerslag for HC-utstyr. De fleste henvendelser fra privatkunder dreier seg om hva slags sluttdokumentasjon de krav på. Mange opplever at de ikke mottar noe før de stresser håndverkeren og etterspør. Bedriften må bli flinkere til å kommunisere internt. Vi har gjentatte henvendelser hvor kunden opplever at de planlegger godt sammen med prosjektleder, men at håndverkerne på plassen ikke har fått med seg nødvendig informasjon.

Her er Grimsruds gode råd til håndverkeren:

  • Planlegging : Noen typiske punkter som må være gjennomtenkt er: Rørføringer i yttervegg, fallforhold og slukplassering i plan og høyde, spikerslag for HC-utstyr, og hvem gjør hva med sisternekassa. De som utfører må ha en tegning og beskrivelse å jobbe etter.
  • Rør-i-rør fordelerskap skal normalt plasseres i tørre soner, da de aller fleste av disse skapene ikke har dokumentert tett overgangsløsning mellom ramme og membransjikt.
  • Rørgjennomføringer i baderomsgulvet skal man i utgangspunktet unngå. Men noen ganger har man ikke noe annet valg, og da må man passe på at rør som legges opp gjennom baderomsgulvet har en viss minsteavstand til veggen slik at det blir mulig å utføre membranarbeidene rundt rørene på en tilfredsstillende måte. Minsteavstander må av samme årsak også ivaretas mellom 2 rør.For rør-i-rør gjelder at varerøret ikke kappes for kort, og at membranen føres så høyt opp på varerøret at vannskadesikkerheten blir ivaretatt.
  • Overgangen membran og sluk. Det er i dette området i våtrommet hvor flest lekkasjer oppstår. Årsakene er som oftest manglende samhørighet mellom membrantype og klemring, samt at slukmansjetten ikke er påført nok membran, noe som fører til kappilært sug av vann inn under mansjetten. En annen årsak kan være dårlig innfesting av sluket som medfører at membranen strekkes så mye at den sprekker.
  • Membraner er i utgangspunktet vanntette, men ikke alle er damptette. Husk at på yttervegg og mot kalde rom skal membran være damptett. Sjekk produktdokumentasjon. I senere tid har det blitt populært med malte overflater. Våtromsmalingsystemer er normalt ikke damptett så her kreves egen dampsperre i
  • Gjennomføringer til vegghengt klosett i gulv og vegger inne i kassa – skal også være vanntette. Sisternekassa eller veggen må bestå av fuktbestandige løsninger/materialer.
  • Samhørighet: Produktene må passe sammen. Sørg for å lese montasjeanvisning og produktdokumentasjonen. Og bland ikke komponenter fra forskjellige systemer.
  • Bæring og stivhet: Svikt i underlaget vil ofte medføre at fliser sprekker eller løsner. Nødvendig stabilitet må planlegges og utføres.
  • God ventilasjon: Det er helt avgjørende med god kapasitet på ventilasjonsanlegget. Kapasiteten avhenger av om du har vindu du kan åpne eller ikke.
Ønsker du å komme i kontakt med oss?