Prosjektering er nøkkelen til et godt resultat

TEKST OG FOTO: Fagrådet for våtrom

Besøk oss på BYGG REIS DEG 21

I artikkelen under deler daglig leder i FFV, Cato Karlsen, noen gode råd om hva som er greit å huske på når våtrom skal prosjekteres. På Bygg Reis Deg-messa på Lillestrøm kan du møte både ham og fagsjef Bjørn Grimsrud for å slå av en våtromsprat!

Vi gleder oss til å møte deg på messa!

Du finner oss på stand B01-01 (til venstre rett innenfor inngangen til B-hallen).

Last ned din GRATISBILLETT på www.byggreisdeg.no 

TENK før du gjør – prosjektering i praksis!

Vi vet alle at jobber som er planlagt går bedre enn jobber vi starter på uten å ha tenkt gjennom hva vi skal gjøre og hvordan. De fleste vet at planlegging er en forutsetning for et vellykket resultat.

Hvorfor bruker mange da ikke en time eller to til prosjektering før de starter med en våtromsjobb?

Det finnes utallige unnskyldninger på hvorfor det ikke er gjort: det tar tid, det er dyrt, det er vanskelig, jeg trenger ikke det, jeg vet hvordan dette skal gjøres, og så videre.

Riktig jobb første gang sikrer fornøyde kunder og penger i kassen, og riktig prosjektering legger grunnlaget for dette. I praksis betyr prosjektering å skrive ned det du skal gjøre, velge metoder og velge materialer.

Hva inneholder da en typisk prosjektering?

Ved befaring, registrer hva kunden ønsker, skriv det ned.

Registrer tilstanden på eksisterende. Benytt gjerne skjema i BVN kapitel 2 for å ha en systematikk i gjennomgangen. Sjekk hvilke regelverk som gjelder. Se litt i innholdsfortegnelsen til teknisk forskrift, skriv det ned.

Velg løsninger, bestem deg for gulvkonstruksjon, bestem detaljer. Dokumenterte løsninger finner du i kapittel 3 og 4 i Våtromsnormen. Velg produkter.

Her har du gjerne faste leverandører, få inn produktbeskrivelsene og monteringsveiledningene, så er det på plass.

Lag en skisse på hvordan du tenker plassering av sluk og fall + hvor installasjoner som WC og dusj skal stå. Her holder det fint med en målsatt skisse på et papir og en enkel beskrivelse.  Putt dette i en perm eller systematiser det på dataen, og prosjekteringen er gjort.

Som Arne Hansen uttrykte det på Våtromsdagene 2018: «Når sluket er plassert, har du faktisk bestemt høyden på gulvet i gangen». Dette kan være greit å tenke over.

Kvalitetssikring av jobben er intet mindre enn sunn fornuft satt i system: Beskriv det du skal gjøre. Gjør det du har beskrevet. Beskriv det du har gjort.

Du kan nå sove godt.

 

PS: Saken har tidligere stått på trykk i det digitale nyhtesmagasinet for Godkjente våtrombedrifter, 1:50 og på ffv.no (men en viktig ting kan jo ikke sies for ofte!). 

Daglig leder i FFV, Cato Karlsen, og fagsjef, Bjørn Grimsrud, tar mer enn gjerne en våtromsprat med deg på Bygg Reis Deg messa. Kom innom stand nr B01-01.
Daglig leder i FFV, Cato Karlsen, og fagsjef, Bjørn Grimsrud, tar mer enn gjerne en våtromsprat med deg på Bygg Reis Deg messa. Kom innom stand nr B01-01.
Ønsker du å komme i kontakt med oss?