Derfor vanntester vi badene

TEST: Godkjent våtromsbedrifter flinke til å vannteste badene, viser en undersøkelse Fagrådet for våtrom har gjort.
TEST: Godkjent våtromsbedrifter flinke til å vannteste badene, viser en undersøkelse Fagrådet for våtrom har gjort.   Foto: Fagrådet for våtrom

TEKST OG FOTO: Fagrådet for våtrom

Oslo: Våre fire tilfeldig valgte GVB gir etter vårt syn gode argumenter for alltid å vanntett-teste. Så hvorfor tester ikke alle GVB alltid? Det vil vi gjerne ha svar på.

Vi utfordrer derfor GVB som sjeldent eller aldri vanntett-tester til å dele argumentene sine med oss. Kanskje har vi noe å lære? Kan det ha noe med at FFV burde være flinkere til å beskrive og forenkle selve testprosedyrene i BVN? Mangler vi tekniske hjelpemidler?

Er det for krevende å gjennomføre testen på dagtid, slik BVN anbefaler? (Ref. innspillene over om at testen utføres etter endt arbeidstid, over natten.:

FFV presiserer beroligende at denne metoden er grei nok, så lenge bassenget overvåkes en times tid før det forlates for natten). Er utelatt testing et bevisst valg, fordi summen av kostnader til testene spart, er større enn kostnader ved sjeldne lekkasjer? Eller dekker forsikringer slik «uhell»? Oppleves ikke «vanntett-testing» som et sterkt nok salgsargument?

 

Ringside Bademiljø, Kenneth Skogsrud, Daglig leder: 

«Vi trykktester ALT av gulvmembran ALLTID. På 10 år har vi opplevd 3 ganger at den har vært utett (alle med banemembran utført av membranfirma). Dokumentasjon for kunde: De fleste kunder føler faktisk at de får noe riktig så flott når de ser at vi gjør dette over natten. Eksempler vedlagt».

 

Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS, MariAnn Amundsen, Rørleggermester:

«Vi vanntester alltid alle bad. Dette er en veldig billig forsikring for å kvalitetssikre og dokumentere. Vi har opplevd at det har vært lekkasje på membranen, og de gangene har vi da klart å redde situasjonen uten å skade konstruksjon. Vedlagt bilde av hvordan vi dokumenterer med tommestokk, og daterte bilder begge dager».

 

BIO VVS.no AS, Trond Lyse, Daglig leder:

«Vi tester som regel med vann som på bilde fra slutt på arbeidsdagen til dagen derpå som blir ca 12-15 timer. Derimot er det i vårt tilfelle entreprenørens ansvar da vi ikke legger membran. Og de har jo ikke alltid tid til dette dessverre. Noe vi nylig hadde et eksempel på.  Det ble ekstra jobb for oss og veldig dyrt… for entreprenøren».

 

Bærum VVS-senter, Robert Fossum, Daglig leder:

«Jeg vet ikke helt hvor mye jeg skal uttale meg rundt dette i og med at jeg ikke er utførende selv. Vi har bare en ren butikk og jobber sammen med samarbeidspartnere som er utførende på dette. Men, som rørlegger og interesse for oppussing av baderom, så mener jeg at alle bad bør vanntestes. Det bør testes i minimum 12 timer, helst et døgn kanskje». 

 

PS: Saken sto første gang på trykk i det digitale nyhetsmagasinet for Godkjente våtromsbedrifter, 1:50. 

Ønsker du å komme i kontakt med oss?