Med denne membrantypen halverer du montasjetiden

Tekst og foto: Johnny Almvang

Sand (Kirkenær): Ja, det er det vi kaller det!  Produktsjef hos Mapei, Kai Jevne, stusser over min prøvesmaking på begrepet. Jeg foreslår dukmembran eller membranduk..  For «folie» er jo noen tynne, glatte og gjennomsiktige greier.

Les også: Fagsjefens 10 råd til håndverkeren

Men etter å ha sett og kjent på Teknisk godkjenning (TG) nr. 20575, Mapeis nyeste membransystem for vann- og damptetting av våtrom, er forhåndskepsis borte som dugg fra speilet. Dette fungerer!

 

Klokketro på nyvinningen 

For dere som lurer: Mapeguard WP90 og WP 200 er de nye Mapei-barnas rette navn. 

– Membrantykkelsen er da på 0.34 mm og 0.48 mm. Altså under tykkelseskravet for smøremembran, men likevel med SD-verdier langt bedre enn kravet. Vi har stor tro på at våre foliemembraner vil slå an. Som alltid med nye ting kan det bli litt tregt i starten, men vi vet at kvaliteten og konseptet er helt på topp. Det er faktisk den første foliemembranen, av flere testet hos Sintef Byggforsk, som er gitt full TG. Så nå begynner jobben vår, forteller Kai Jevne til Fagrådet for våtrom.

– Du mener med kreativ markedsføring og litt overdreven positiv argumentasjon?

– Nei, kursing og saklig info. Her tilbys det TG-data, og BVN-blad nr. 34.335, opplæring og brukerkurs ute hos forhandlere. Kunnskap om systemet er en viktig del av implementeringen. Vi håper og tror at håndverkere som har ansvar for smøremembraner ikke vil kvie seg for jobben med å lime fast foliemembraner. Systemet er så allsidig at underlaget egentlig kan være nesten hva som helst. Vi har spesiallim som holder. Og med bruk av overlapp, mansjetter og hjørneprodukter på vanlig måte, blir resultatet minst like bra som med smøremembran. Også rundt sluket.

– Minst like bra?! Du mener vanntettere? 

– Hehe, nei. Men med Mapeguard er du 100 prosent sikker på at tykkelsen er slik produsentene anviser i henhold til forskrifter - og BVN. Hver gang. Automatisk.

Les også: Anbefaler kundene å bygge bad uten flis

 

Lavere materialkostnad

Produktsjefen forteller om stor lønnsomhet ved bruk av nyvinningen.

– Lønnsomheten i bruken av Mapeguard kan vi enkelt illustrere ved å sammenligne material- og tidskostnad med smøremembran: Materialkostnad er noe høyere, men godt under 50 prosent. Tidsforbruk ved legging er minst halvert. På rent, tørt og underlag skal det kun påføres ett sjikt primer pluss et sjikt med Mapei Mapeguard WP Adhesive, (lim) som limer folien til underlaget, forteller Jevne til Fagrådet for våtrom.

Jevne forteller at ved innstallering av Mapeguard vil den totale vekten av materialene som benyttes i standard bad, være omtrent 20 prosent av vekten til materialene benyttet ved et tradisjonelt smøremembransystem.

– Og fjerning av tomemballasje reduseres tilsvarende. I sum mener vi å ha dekning for å si at innsparingen ved vår membranløsning er cirka. halvparten. Selv når vi velger den tykkeste og dyreste, Mapeguard WP 200. Den er litt enklere å legge enn den tynneste. Den tynnere er tett nok og rimeligere, men kan oppleves som litt spinkel å jobbe med, sier produktsjefen hos Mapei.

Les også: I dette våtromsfirmaet jobber det flest elektrikere

 

Etterlyser testpiloter

– Høres nesten for godt til å være sant. Noen erfaringer som kan dokumentere regnestykket ditt?

– Ikke fra Norge så langt, men det kommer. Vi etterlyser forøvrig to testpiloter, som vi vil tilby kursing og gratis materiell, slik at vi kan følge opp prosjektet for å skaffe oss erfaringsdata som kan benyttes til dokumentasjon og markedsføring. Interesserte kan kontakte meg på Kai.jevne@mapei.no.

– Vil du si noe til våre Godkjente våtromsbedrifter i sakens anledning?

– Ja! Kom og ta tak i, og føl på vår nye foliemembran. Vi er trygge på at alle som holder i den skjønner hvorfor den lenge har vært en suksess i andre land, blant annet Sverige. Og frykt ikke komiske blomstertapetseringsutfordringer. Her kan det smøres i vilden sky, og resultatet blir nesten bare bedre, jo mer lim som brukes, og uten tanke på tapetmønster. Men selvsagt anbefaler vi riktig limmengder utfra så vel kostnader som tørketid.

Ønsker du å komme i kontakt med oss?