«Mange flisleggere har ikke god nok opplæring»

KLAR TALE: Geir Sørensen hos Norfloor gjennomfører mange kurs årlig i legging av storformat-fliser. Han mener det er stor mangel på kunnskap blant mange flisleggere.
KLAR TALE: Geir Sørensen hos Norfloor gjennomfører mange kurs årlig i legging av storformat-fliser. Han mener det er stor mangel på kunnskap blant mange flisleggere.

Oslo: 55-åringen har lommene fulle av erfaring, og er ikke redd for å si hva han mener. De siste seks årene har Oslo-karen, som er murmester av yrke, jobbet som teknisk sjef og prosjektansvarlig hos fliskjeden Norfloor.

Han brenner for faget, og er lidenskapelig engasjert i hver flis.

– Det er et stort behov for kompetanse. Du må brenne for det du driver med. Flislegging er nesten et eget fag. Dessverre ser jeg at mange flisleggere ikke har god nok grunnleggende opplæring om flislegging og tekniske forskrifter. Det er mange dyktige flisleggere, men det gjøres dessverre fortsatt grunnleggende feil, sier Geir Sørensen til Fagrådet for våtrom.

Startpakke til 50.000 kroner

Direktør i Murmesternes forening i Oslo, Knut Asper, er langt på vei enig med Sørensen.

– Murerfaget er så mye mer enn flis. På skolen kan vi ikke fordype oss så dypt inn i flisleggingsfaget som kanskje Geir hadde ønsket at vi hadde gjort. Derimot får studentene den generelle opplæringen på skolen som vi mener er godt nok. Bransjen setter stor pris på at produsenter og leverandører kurser bransjefolkene. Også vi ser at det gjøres mye feil. Mye skyldes uvitenhet og mangel på kompetanse, sier han.

Les også: Disse er eksperter på lokal utbedring

Norfloor-sjef Sørensen viser Fagrådet rundt i butikken på Alna. Norfloor-kjeden har i dag 29 utsalg i Norge, og murmesteren forteller at alle ansatte får regelmessig opplæring for å møte markedet.

Flere ganger i året reiser 55-åringen til «flisenes hjemland» Italia.

– Nå er storformat-fliser på vei inn som er større enn 120 x 120, og bare 6 mm tykke. Da må man kunne håndtere dette. Ved legging av dette er det spesielt viktig med riktig verktøy, stabilt underlag for kapping og skjæring av fliser. Ved å kjøpe en «startpakke» til ca. 50.000 kroner så får det du trenger av utstyr, men du må mestre det. Trenden med mindre og smalere fuger. Både disse og tykkere større fliser kommer også mer i luftet fasade, forteller han.

Grundig kursopplæring

Norfloor-kjeden gjennomfører mange kurs. Han råder flere til å bli med.

– Etter et storformat-flisene kom for fullt, har vi gjennomført flere kurs. Her går vi igjennom hvordan en skal kappe, behandle og lime flisene – og ikke minst hvilket verktøy som bør brukes. Storformat-flisene blir bare større. Det er mange som etterspør 80 x 80 på gulv og 80 x 2,40 på vegg. Skal du legge så store fliser må du kunne faget ditt, understreker han.

– Vi får mange tilbakemeldinger fra våre medlemmer at det er mye feil og skader på arbeider som er gjort. Flere medlemsbedrifter bruker mye tid på å rette opp feil etter andre. Feil og skader oppstår hvis en ikke har kompetanse, sier Administrerende direktør Jan Gunnar Madsen i NML til Fagrådet for våtrom.

Ønsker du å komme i kontakt med oss?